Procesadvisering

Processen inrichten is onze tweede natuur.

Advies op maat

De werkwijzen of processen die binnen bedrijven gehanteerd worden zijn uniek, weerspiegelen voor een groot stuk de bedrijfscultuur en vinden vaak hun oorsprong in jarenlange ervaring.

Als je aan een medewerker de vraag stelt waarom iets op een bepaalde manier gebeurt, krijg je al eens te horen "we doen het altijd al zo".

Is dat een juist of een fout antwoord?
Geen idee.
Dat hangt er van af hoe goed de oplossing aansluit op het proces. Misschien is het proces helemaal niet optimaal waardoor een onlogische oplossing het enige is wat werkt.

Het is daarom belangrijk om als bedrijf inzicht te hebben in wat de situatie vandaag is en wat deze morgen zou moeten zijn.
Door onze jarenlange proces ervaring en het begeleiden van diverse veranderingsprocessen zijn we een unieke partner die u dat inzichtelijk kan maken. Dit zowel voor de technische profielen, waar we aanvullende, diep technische, begeleiding kunnen uitwerken, als voor de management profielen die toch nog altijd het liefste met de cijfers bezig zijn.

"de manne van den atelier" VS "die van den bureau"

Net zoals het weinig zin heeft om aan een manager te vragen op welk aandraaimoment een bepaalde schroef moet vaststaan heeft het weinig zin om aan een werkplaats medewerker te vragen wat de terugverdientijd is van een CNC machine.

Het eenvoudige verschil in core business, leefwereld en/of interesses is dikwijls al de aanleiding om te spreken van "de mannen van den atelier" of "die van den bureau", hierdoor ontstaat een natuurlijke barrière tussen de verschillende disciplines in een proces. Het is een uitdaging om deze barrière zo laag mogelijk te houden, hoe lager deze is, hoe vlotter het proces.

Als je als bedrijf de omslag maakt, of plant te maken, van traditionele schakelkastenbouw naar een 3D ontwerp met aansturing van CNC machines en het toepassen van draadconfectie, dan heeft dat een gigantische impact op het volledige proces, die natuurlijke barrière wordt daardoor zo mogelijk nóg groter.

Offertes berekenen wordt anders (werktijden veranderen compleet), het engineeringsproces vertraagd (nog maar eens hoor ik je al denken), de werkplaats dient gereorganiseerd te worden en je beste medewerkers saboteren (soms zelfs bewust) de nieuwe manier van bedraden en vanop een afstand zie je ze al denken "die van den bureau hebben weer eens iets bedacht".

Het is daarom van cruciaal belang dat een bedrijf zijn bestaande en nieuwe processen goed op orde heeft om de interne weerstand bij een veranderingsproces zo laag mogelijk te houden, alleen zo slaagt een disruptieve omschakeling.
Ja, draadconfectie toepassen is disruptief, héél disruptief zelfs.
Je haalt namelijk nagenoeg alle verantwoordelijkheid van de monteur weg en draagt deze over naar engineering en je neemt het schema van ze af (ja, dat moet echt als je het efficiënt wil doen).

Die monteur schiet dus voortaan met scherp naar zijn collega's van engineering bij het minste probleem, hij zal er namelijk allesbehalve gelukkig mee zijn dat je net dat stuk wegneemt waar hij zijn eigen inbreng nog in had, het schema lezen en bedraden zelf.
Gelukkig is dat slechts tijdelijk, na enkele weken/maanden ziet de monteur in dat doorlooptijden aanzienlijk korter zijn waardoor hij/zij meer werk verzet en dat de collega's waar hij/zij niet hoog van op liep (weinig ervaring, minder opgeleid, ...) eigenlijk net zo goed gaan presteren. Zelfs die interim kracht die gisteren gestart is werkt al op kruissnelheid mee.
De tester is de eerste persoon die het effect zal zien, fouten worden amper nog gemaakt, die bedrukte draad is de perfecte controle. En de manager zal het zien aan de cijfers, elke schakelkast wordt een kort sprintje wat zich heel mooi laat optekenen in het gevoelig aantal lager gepresteerde uren. En die werkplaats die te klein werd? Dat is een probleem dat zichzelf oplost, als je schakelkasten op de helft van de tijd gebouwd worden heb je een virtuele verdubbeling van je werkoppervlak.

Er zijn nog wel meer voordelen op te noemen, laten we in contact komen met elkaar!